Tre bra tips som gör bakade äpplen ännu godare

Tre bra tips som gör bakade äpplen ännu godare

Säsongen för bakade äpplen är speciell: kvällshimlen bär nu ofta sin makalösa sammetsblå färg, livet slumrar i trädgårdarna och parkerna och till och med det mest envisa gatulivet försvinner lite tidigare än vanligt. Det bästa med hela historien är att det krävs lite förberedelser och ännu mindre skicklighet för att göra ett mysigt bakat äpple hemma.

Vad är det då som gör ett gott bakat äpple? Eftersom alla goda ting ofta kommer i tre delar i de mest spännande sagorna, låt oss bara hålla oss till denna gyllene regel:

Nummer ett - äppelsorten
En sak i taget: valet av äppelsort handlar mindre om smak än om konsistens. Äpplet måste ha ett fast fruktkött. Det får ju inte falla sönder i ugnen och ska vara lätt att skopa ut senare. Fasta sorter som Boskop, Cox Orange, Berlepsch, Jonagold och Gravensteiner är populära kandidater. Många tycker att det är ett plus att de har en ganska syrlig smak. De som är extra sötsugna gräver helt enkelt djupare i den berömda honungsburken när det kommer till fyllningen.

Nummer två - fyllningen
Rätt verktyg är aldrig fel. Detta gäller även äppelskäraren eller liknande verktyg. För tjusigt? Nej, inte alls! Även om kakutskäraren bara används i december - det är det värt. (På samma sätt som "stick ut ur påsen"-prylen.) Varning: Borra inte ett hål i botten av äpplet. Om fyllningen läcker ut i ugnen är all magi borta. Och nu till konserverna: fyllningen. Det finns många variationer. Den klassiska är dock enkel och består av mandel eller en nötblandning av valnötter och hasselnötter, eventuellt rå marsipan, sultanrussin, lite kanelsocker eller honung. Fina finsmakare blandar också gärna i några stänk Amaretto eller Cointreau. När alla ingredienser har bearbetats till en homogen blandning fyller du äpplena med den. Och inte för lite - bakade äpplen är fruktträdgårdens fyllda gäss!

Nummer tre - rostning
Äpplet i badet - vad många människor inte inser: Vätska bör tillsättas i bakformen. Helst ska det vara en blandning av äppeljuice och vitt vin som täcker basen generöst. Om du har barn som småäter kan du säga adjö till vinet i förväg och strö några kryddnejlikor i saften istället. Beroende på ugnens egenskaper kan de bakade äpplena gräddas i 160-180 grader varmluft eller 180-200 grader över-/undervärme. Beroende på storlek kan du ge dem 20 till 30 minuter i bastun.

Om du serverar bakade äpplen med vaniljsås eller vaniljglass är en smaksak. Om du inte gillar något av det, håll dig till "rent bakat äpple". Och för dem som föredrar en tespecialitet i stället för rent vin: milda infusioner av svart te, oolong och rooibos smickrar äppelsmaken, slappnar av och sprider också magin i en vinternatt.

Har du inte ett recept på en fyllning till hands? Vi kan hjälpa till med den klassiska versionen och önskar dig en mysig kväll!

Du behöver ca 4 äpplen:

  • 40 g sultanrussin eller annan torkad frukt (aprikoser, plommon m.m.)
  • 4 cl rom, amaretto eller Cointreau
  • 40 g hackade nötter (valnötter, hasselnötter)
  • 30 g hackade mandlar
  • 70 g marsipanpasta
  • 1 nypa mald kanel
  • 1 nypa kryddnejlikspulver (valfritt)

Rosta de hackade nötterna och mandlarna kort i en stekpanna och häll över i en skål. Blanda med alla övriga ingredienser till en jämn smet, låt stå en stund, fyll äpplena och sätt in i ugnen. Det är allt som behövs!